Szerokość Opon Zimowych.... temat na czasie.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chester121
    L&K
    • 2005
    • 1053

no normalnie wkurwic sie mozna!!!!!

juz wiem dlaczego moi znajomi z wroclawia nie goszcza na tym forum
    z wami poprostu nie da sie gadac, macie swoje zdanie i jak ktos ma inne to juz jest zle

dodatkowo Jabar1975, to ja nowoluje do wezszych kapci w zimie a Pan bezduszny wrecz przeciwnie tylko trzeba dokladnie czytac a nie skakac co 3 linijke

widocznie u was mlody znaczy glupi, a z takimi ludzmi naprawde nie chce gadac

takze tym postem dolaczam do moich kolegow wroclawiakow i koncze nadawanie
    DOBRANOC!!!! :?

PS dziekuje wszystkim, ktorzy pomogli mi rozwiazac pare spraw dotyczacych octavi i nie tylko :P

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

chester121, Czyzby Ci sie za ostatnie kilka miesiecy w dupie poprzewracalo :?: A co do Twojej opini, na temat twoich 'znajomych' z Wroclawia, to rozne kraza legendy :wink:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• QBA
        RS
        • 2004
        • 2646

Do tej pory jezdzilem na 205/60R15 a teraz przechodze na 205/55R16. Jezdze glownie po Warszawie, gdzie nie ma sniegu, wiec nie bede cudowal z szerokoscia.

Zamieszczone przez chester121
        no normalnie wkurwic sie mozna!!!!!

juz wiem dlaczego moi znajomi z wroclawia nie goszcza na tym forum
        z wami poprostu nie da sie gadac, macie swoje zdanie i jak ktos ma inne to juz jest zle
        Jakos nie widze, aby ludzie z Wroclawia nie goscili na forum Twoi "znajomi" to nie caly Wroclaw :szeroki_usmiech

dodatkowo Jabar1975, to ja nowoluje do wezszych kapci w zimie a Pan bezduszny wrecz przeciwnie tylko trzeba dokladnie czytac a nie skakac co 3 linijke
        No wlasnie chester121, trzeba czytac dokladnie calosc a nie co 3 linijke

widocznie u was mlody znaczy glupi, a z takimi ludzmi naprawde nie chce gadac
        Jakos ze mna rozmawiaja normalnie, z Ziomalem tez, a jest najmlodszym aktywnym uzytkownikiem :szeroki_usmiech

Ogolnie to zluzuj czlowieku, bo ciagly stres w tym wieku nie jest dobry Jak tak bedzie Ci cisnienie skakalo, to zawal przed 30-tka murowany k

[ Dodano: Sro 18 Paź, 06 22:38 ]
        Zamieszczone przez Maicroft
        chester121, Czyzby Ci sie za ostatnie kilka miesiecy w dupie poprzewracalo :?:
        Tam moze nie, ale w glowce moze byc :wink:

Komentarz

• Ziomal
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 5841
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez QBA
          Jakos ze mna rozmawiaja normalnie, z Ziomalem tez, a jest najmlodszym aktywnym uzytkownikiem
          QBA dzięki za wypowiedź
          Ojj też tak kiedyś myślałem ale chłopaki udowodnili że tak nie jest
          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

Ziomal, ale ty sie wyrobiłeś a chester121, potrzebuje troche czasu ale też sie wyrobi

Komentarz

• Tymon
              RS
              • 2004
              • 2970

chester121, nie sraj żarem, bo grozi pożarem :lol:
              Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
              Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
              BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• tomek
                L&K
                • 2005
                • 1078

rowniez uwazam, ze trzeba wziac pod uwage to, gdzie sie mieszka i gdzie jezdzi. Jezeli ktos mieszka w miescie, gdzie jazda po sniegu to jedynie pare dni, gdy "zima znowu zaskoczyla drogowcow", to nie ma sensu zakladac wezszych niz zalecane przez producenta. Zauwazmy, ze wezsza opona, to dluzsza droga hamowania na asfalcie :!:
                Ja mam 205/195 lato/zima. I tak pozostanie
                O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

takze tym postem dolaczam do moich kolegow wroclawiakow i koncze nadawanie
                  DOBRANOC!!!! :?
                  ty sobie mną nie wcieraj ....
                  poza tym jak ci nie odpowiada to nie odwiedzaj forum.nikt Cie do teg onie zmusi. A my wrocławiacy mamy się dobrze i WROCłAW PRZEPRASZA ZA CHESTERA121.
                  prosimy o wyrozumiałośc.

Komentarz

• goldens
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 103

OOOO ale sie popstrykali, a ja już traciłem nadziej że nie ma tu emocji :lol: , co jakiś czas sam chyba kogoś wynajmę aby sprowokował burdę :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

Z wyrazami szacunku
                    Goldens vel Kris o poranku

Komentarz

• harnas75
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 102

Od razu burda Znam takich co jeżdżą na letnich cały rok i żyją )))) Ta dyskusja to to samo co temat pt. czy opony zimowe to marketing firm oponiarskich czy nie.
                      Czyli burda akademicka ....
                      Prawda jest taka: wjezdzasz na lod i zadna opona Ci nie pomoze (chyba ze z kolcami :twisted: ale przy takiej masie samochodu fizyki nie oszukasz Pamietam jak w zeszlym roku pare gazet zrobilo testy Barum Polaris 2. Przypadkiem wyszly dobrze albo b. dobrze w prawie wszystkich testach. Po 2 tygodniach magazyny byly pusciutkie. Ot to sie nazywa marketing. Dla mnie jak ktos nie robi tras po polach to w miescie i na letnich pojedzie i taka jest prawda.... Nie wiem czy pamietacie ale jeszcze 10-15 lat temu nikomu do glowy nie przychodzilo zmieniac opony na zimę, że podkręcę trochę temperaturę dyskusji ....

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

Zamieszczone przez harnas75
                        Nie wiem czy pamietacie ale jeszcze 10-15 lat temu nikomu do glowy nie przychodzilo zmieniac opony na zimę, że podkręcę trochę temperaturę dyskusji ....
                        ale w tych i troche jeszcze wczesniejszych czasach postawowa opona dostepna w tym pieknym kraju bylo D-124, ktora mozna porownac do obecnych opon All-terrain a obecna zimowka to przy niej prawie wyczynowy slick :P

pomijam juz roznice w osiagach pojazdow sprzed 10-15 (i wiecej lat) a obecnych :roll:
                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                        http://www.disi-tune.pl
                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• Masmo
                          L&K
                          • 2005
                          • 1145

Zastosowanie węższych opon zimowych ma uzasadnienie w postaci faktu, iż węższa opona wywiera większy nacisk jednostkowy na daną powierzchnię, co ułatwia takowej oponie "wgryzanie się" w śnieg lub też błoto pośniegowe, a także ułatwia odprowadzanie wody itd
                          Też uważam, że na zimę lepiej mieć weższe opony. Wąskie opony są zdecydowanie bezpieczniejsze w sytacji wjazdu w błoto pośniegowe, stającą wodę itp. Szeroka opona wpada w aquaplaning i dzwon gotowy. W kopnym śniegu wąska opona stawia tez mniejszy opór. W golfie II miałem w lecie 175/75/13 a w zimie 155/80/13 i naprawde w zimie się to sprawdzało.
                          Co prawda od Octavi nie mamy dużej możliwości manewru. Felg mniejszych niż 15-ki się nie wstawi, a węższe zamiennniki 195/65/15 na feldze 15-ce nie są niedostępne (nie ma rozmiaru 185/70/15) więc pozostałem na seryjnym wymierze 195/65/15 i uważam że do O1 TDI to optymalny rozmiar na zimę. (na lato dla ludzi jeżdzących skokojnie zresztą też). Zastanawiałem się czy nie zmienić na 195/70/15 by zwiększyć rozmiar koła co napewno przyniosłoby większą dzielność auta w skrajnych warunkach, ale opony takie to już opony do dostawczaków (są droższe i o większym indeksie nośności). Ogólnie jestem zwolennikiem raczej nie zbyt szerokich opon i profilu 65 lub minimlanie 60. Uważam że na polskich dziurawych drogach schodzenie z profilem poniżej 55 to zabójstwo dla zawiechy i komfort też jest mocno obniżony. A na 65 też można pogonić i przy dobrych amorach trzyma sie nieźle nawet w ostrych zakrętach.
                          Z drugiej strony jak ktoś chce jeżdzić po torze albo zaszpanować to jak najszersze są THE BEST.
                          Pozdrawiam i życzę dystansu do tego co tu piszemy. Po co sobie podonosić ciśnienie. Na szczęście jeszcze (ale dzięki takim dwóm niedużym może już niedługo) żyjemy w kraju w którym każdy może sobie kupić gumy jakie mu pasują.

[ Dodano: Czw 19 Paź, 06 11:31 ]
                          ...... Dla mnie jak ktos nie robi tras po polach to w miescie i na letnich pojedzie i taka jest prawda.... Nie wiem czy pamietacie ale jeszcze 10-15 lat temu nikomu do glowy nie przychodzilo zmieniac opony na zimę, że podkręcę trochę temperaturę dyskusji ....
                          Jasne. Co zimę widzę takich co w zimę na letnich chcą jeżdzić jak powodują zatory pod niewielką górkę i dzwony co któreś skrzyżowanie. Różnica dobra zimówka vs letnia jest powalająca.
                          Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• harnas75
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 102

Zamieszczone przez MisiekWAW
                            ale w tych i troche jeszcze wczesniejszych czasach postawowa opona dostepna w tym pieknym kraju bylo D-124, ktora mozna porownac do obecnych opon All-terrain a obecna zimowka to przy niej prawie wyczynowy slick :P
                            pomijam juz roznice w osiagach pojazdow sprzed 10-15 (i wiecej lat) a obecnych :roll:
                            Oj nie przesadzajmy Naszym Octaviom jako modelowi stuka chyba więcej niż 10 lat w tym roku nie mówiąc że po "Otwarciu" z zachodu na potęgę zaczęto sprowadzać fury które już wcale nie były takie złe ... . O ile mnie pamięć nie myli w za Wielką Wodą czyli w USA nie ma pojęcia opona zimowa, tylko uniwersalna. Powiem szczerze, że testuje taki wynalazek (co prawda nie w Octavii) i podczas zeszłej zimy 1000 lecia i śniegów po pas sprawowały się doskonale. Więc nie tylko zimówki są alternatywą.

Zamieszczone przez Masmo
                            Jasne. Co zimę widzę takich co w zimę na letnich chcą jeżdzić jak powodują zatory pod niewielką górkę i dzwony co któreś skrzyżowanie. Różnica dobra zimówka vs letnia jest powalająca.
                            Kolejna ofiara marketingu )))
                            Na zimowych nie zrobisz dzwona? Masz krótszą drogę hamowania to fakt, ale w ściśle
                            określonych warunkach. Zresztą testy opon w gazetach, a życie to inna bajka .... To tak samo jak gwiazdki w testach NCAP.
                            Ja widziałem parę dzwonów gdzie super odlotowe opony za kosmiczną kasę nic nie dały
                            bo kierowca nie miał mózgu, albo na chwilę go stracił

Ja to widzę raczej tych co mają ŁYSE opony a nie letnie, a przoduje w tym komunikacja miejska Tylko w tym kraju jeździ się na oponach dopóki felgi nie zobaczą asfaltu... wrrr... Tak jak piszę znam ludzi co jeżdzą cały rok na letnich i nie narzekają. Nie zaprzeczam też, że opony zimowe nic nie dają. Dają, ale nie dam sobie głowy uciąć, że dają tak dużo, żeby rozwodzić się czy powinny być węższe albo szersze ...

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

harnas75, W scisle okreslonych warunkach, autem przednionapedowym nie wyjedziesz odemnie z domu na ulice, chocbys bardzo mocno sie staral, nawet z nowa opona letnia. W scisle okreslonych warunkach mam problem z przejechaniem po drozkach osiedlowych na zuzytych zimowkach, a na letnich nowych nawet bym sie tam nie zapuszczal

Amerykanow mi nie przywoluj, bo jak tam snieg popada, to dla nich jest kleska zywiolowa i te ich Dodge, Merce typu ML itd nie moga ruszyc z miejsca, ani sie zatrzymac - na necie jest pelno takich fajnych filmikow :twisted:

gwiazdki w testach NCAP
                              No akurat te gwiazdki daja tyle, ze taki Fiat SC dostaje 1 gwiazdke i to sie w zupelnosci zgadza z realem, masz szanse ciut wieksze na przezycie niz w maluchu. A taka powiedzmy Laguna ktora ma 5 gwiazdek z zalozenia, ze auto jest wieksze/ciezsze ma dluzsza maske etc ma szanse ocalic swojego wlasciciela nawet jak bedzie debilem za kierownica, albo jak spotka innego debila ktory leci z drugiej strony :diabelski_usmiech
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Amerykanow mi nie przywoluj, bo jak tam snieg popada, to dla nich jest kleska zywiolowa i te ich Dodge, Merce typu ML itd nie moga ruszyc z miejsca, ani sie zatrzymac - na necie jest pelno takich fajnych filmikow :twisted:
                                dokladnie, ci ludzie sprawiaja wrazenie, ze nie sa w stanie w najmniejszym stopniu panowac nad autem, te obrazki z tamtejszych "atakow zimy" sa bardzo wymowne :!: :szeroki_usmiech
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• harnas75
                                  Ambiente
                                  • 2006
                                  • 102

harnas75, W scisle okreslonych warunkach, autem przednionapedowym nie wyjedziesz odemnie z domu na ulice, chocbys bardzo mocno sie staral, nawet z nowa opona letnia. W scisle okreslonych warunkach mam problem z przejechaniem po drozkach osiedlowych na zuzytych zimowkach, a na letnich nowych nawet bym sie tam nie zapuszczal
                                  Zgadzam się są regiony ( jak np. prawie góry) gdzie opony zimowe ułatwiają życie.
                                  Jak mówi reklama Prawie robi dużą różnice

No akurat te gwiazdki daja tyle, ze taki Fiat SC dostaje 1 gwiazdke i to sie w zupelnosci zgadza z realem, masz szanse ciut wieksze na przezycie niz w maluchu. A taka powiedzmy Laguna ktora ma 5 gwiazdek z zalozenia, ze auto jest wieksze/ciezsze ma dluzsza maske etc ma szanse ocalic swojego wlasciciela nawet jak bedzie debilem za kierownica, albo jak spotka innego debila ktory leci z drugiej strony :diabelski_usmiech
                                  Wg mnie te gwiazdki mają niewiele wspólnego z realem, a służą jedynie marketingowi.
                                  Teraz wszyscy kombinują jak zrobić auto na 5 gwiazdek. Popatrz na ten raport:
                                  http://www.folksam.se/engelsk/trafik...abilar2005.pdf zrobiony z realnych
                                  danych (np. uderzenia z róźnych kierunków) a nie laboratoryjnych. Wiele samochodów z 3 gwiazdkami wypada dużo lepiej od tych z 4 itd ..... Życie a laboratoriium to inna bajka i to samo dotyczy opon zimowych.

Komentarz

• QBA
                                    RS
                                    • 2004
                                    • 2646

Ot to sie nazywa marketing. Dla mnie jak ktos nie robi tras po polach to w miescie i na letnich pojedzie i taka jest prawda....
                                    A potem przez takich stoje w korkach, bo nie moze ruszyc jeden z drugim spod swiatel, a potem sie wlecze 30km/h :evil: :zastrzelic

[ Dodano: Czw 19 Paź, 06 13:23 ]
                                    Z reszta typowe zdanie kogos, kto nie jezdzi na zimowkach :?

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

harnas75, Tak z tym sie tez zgadzam, ale tak samo mozna powiedziec ze kazdy test opon letnich/uniwersalnych/zimowych jest sponsorowany, a zycie wszystko pokaze.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

Zastanawiam się nad innym jeszcze wyjściem dla osób które nie mają na zimówki... nad oponami tzw. "bieżnikowanymi" ale niewiele mającymi wspólnego ze starą metodą z przed 20 lat.

Teraz to są już malewane.

Może jakiś odzielny temat o tym ?

Komentarz

• Jabar1975
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3331

ale o sooo chodzi?
                                          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• QBA
                                            RS
                                            • 2004
                                            • 2646

bezduszny, wlasnie. Mialem przyjemnosc ogladac taka opone (Na bazie Pirelli SnowSport) i na pierwszy rzut oka nie rozni sie od nowej. Cena bardzo atrakcyjna (ponizej 200zl za sztuke), a jak wiadomo, kazda zimowka jest lepsza od nawet najlepszej letniej. I nie dam sobie wciasnac ciemnoty, ze po miescie da sie bez problemu jezdzic na letnich, bo mialem okazje 2 zeszle zimy przejezdzic Mondeo TDCi i Transitem Connectem na letnich i powiem jedno - NIE DALO SIE JEZDZIC :!: :!: :!: A 40km/h to juz byla smierc w oczach :?

Komentarz

Widziałem takie nalewane opony... i wizualnie wyglądaja super.

195x65x15 cena brutto około 140-150 pln.

Znajomi busami smigają na takich zimowych nalewanych i... twierdzą, że jest dobrze. W ich wypadku opłaca się nawet co sezon kupować taka oponkę... bo nie jest droga. Optycznie takie klocki bierznika są duże i miekie.
                                              Lokalni taksówkarze też na takich pomykają.... Sam się zastanawiam czy nie kupić na przyszłą zimę do Sprinterów po komplecie.

Komentarz

• harnas75
                                                Ambiente
                                                • 2006
                                                • 102

harnas75, Tak z tym sie tez zgadzam, ale tak samo mozna powiedziec ze kazdy test opon letnich/uniwersalnych/zimowych jest sponsorowany, a zycie wszystko pokaze.
                                                Nie jestem zwolennikiem PiSu ale jednak wietrzyłbym tutaj spisek układu Akurat mam doświadczenie w innej branży, gdzie właśnie takie testy wpływają diametralnie na sprzedaż i niestety co tu dużo ukrywać, 50-60% testów to szwindel. Np. dobiera się tak konkurentów, żeby przypadkiem towar nie wyszedł gorzej, albo przypadkiem przynajmniej dobrze ... itd. Gazety muszą z czegoś żyć ....

QBA tak jak pisałem, wloką się dziadki, babcie i miłośnicy złomu z DDR(RFN) na łysych oponach, nie popadajmy w paranoje. Ja osobiście jeżdzę na Zimowych i Uniwersalnych i prawdę powiedziawszy nie wyobrażam sobie innego rozwiązania.

Komentarz

• Jabar1975
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 3331

O ile mnie pamięć nie myli w za Wielką Wodą czyli w USA nie ma pojęcia opona zimowa, tylko uniwersalna.
                                                  wziawszy pod uwage fakt ze jedno z bardziej wysunietych na polnoc miast w stanach zjednoczonych przepieknej ameryki tj Seatle - albo Nowy Jork leza na szerokosci geograficznej odpowiadajacej polozeniu Wenecji - latwo zrozumiec dlaczego uzywanie opon zimowych nie jest tak popularne W stanach wewnatrz kontynentu jezdzi sie na troche innych oponach i troche innymi samochodami (glownie pick up - z czego znaczny odsetek 4x4) - no ale tego w telewizji juz tak czesto nie pokazuja
                                                  Powiem szczerze, że testuje taki wynalazek (co prawda nie w Octavii) i podczas zeszłej zimy 1000 lecia i śniegów po pas sprawowały się doskonale. Więc nie tylko zimówki są alternatywą
                                                  kazdy argument jest dobry aby sobie udowodnic dobry wybor Ile dzieki temu zaoszczedziles? I ile stracili (zwlaszcza nerwow) ci ktorzy chcieli plynnie ruszyc na skrzyzowaniu za toba i czekali kiedy wreszcie ruszysz?

[ Dodano: Czw 19 Paź, 06 13:53 ]
                                                  Ja osobiście jeżdzę na Zimowych i Uniwersalnych i prawdę powiedziawszy nie wyobrażam sobie innego rozwiązania.
                                                  no to w koncu na jakich jezdzisz bo sie pogubilem
                                                  nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Zamieszczone przez bezduszny
                                                    Widziałem takie nalewane opony... i wizualnie wyglądaja super.
                                                    wydaje mi sie, ze te nalewki moga dac ciala przy duzych predkosciach, a nie ma co sie oszukiwac, ze z takimi zdarza sie nam tutaj poruszac
                                                    saport techniczny baj DGW
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm
                                                    no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...